Badania prowadzone na zwierzęcych modelach świni, szczura, owcy, cieląt i ptaków.
Fizjologia układu pokarmowego zwierząt gospodarskich:
a) Rozwój i dojrzewanie układu pokarmowego w okresie neonatalnym.
b) Rozwój funkcji wewnątrzwydzielniczych i zewnątrzwydzielniczych układu pokarmowego.
c) Rola pokarmu w rozwoju i funkcjonowaniu przewodu pokarmowego w okresie postnatalnym.
d) Długofalowy wpływ środowiska i żywienia prenatalnego i wczesnopostnatalnego na rozwój i funkcje przewodu pokarmowego oraz układu
nerwowego.
e) Fizjologiczna rola zewnątrzwydzielnicza trzustki a struktura i funkcje mózgu w badaniach na modelu świni.
Fizjologia układu immunologicznego:
a) Mechanizmy odporności organizmu – określenie roli odporności układu pokarmowego w okresie postnatalnym.
b) Działanie komórkowych i humoralnych czynników odpornościowych.
c) Czynniki żywieniowe oddziałujące na układ odpornościowy
Badania translacyjne na modelach zwierzęcych:
a) Opracowanie świńskich modeli chorób układu moczowego i pokarmowego.
b) Udoskonalenia modelu zwierzęcego (DJB = doudenal jejunal bypass) do badań nad otyłością i cukrzycą typu II.
c) Biotechnologiczne metody ograniczenia zespołu IUGR na modelu świni ze szczególnym uwzględnieniem osi jelitowo-mózgowej.
d) Zastosowanie modeli zwierzęcych do określenia działania fizjologicznego i prozdrowotnego substancji aktywnych pochodzenia
roślinnego na organizm człowieka.
e) Innowacyjne metody pozyskiwania substancji aktywnych z materiałów roślinnych w celu projektowania żywności autentycznej o
działaniu nutraceutycznym.
f) Rozwój i dojrzewanie układu nerwowego w okresie postnanalnym w rozwoju układu nerwowego na modelu świni
Współpraca z ośrodkami badawczymi:
Wydział Biologii Uniwersytetu w Lund (Szwecja)
Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN im. Jana Kielanowskiego w Jabłonnie k/Warszawy
Instytut Genetyki i Biotechnologii Zwierzą PAN w Jastrzębcu k/Warszawy
Katedra Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Człowieka Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu